26 Şubat 2011 Cumartesi

ÖzKilis: Aile içinden TV ekranlarına

Fatihte Akdeniz caddesinin bir alt sokağında ÖzKilis lokantası. Akdeniz caddesi üzerinde giderken Kervan çeyiz mağazasının bulunduğu ışıklardan giriyorsunuz ve hemen ilk sola sapıyorsunuz. Gayet küçük mütevazi hatta salaş bir kebapçı. Nasıl bulduk tam hatırlamıyorum ama eniştem tavsiye etmişti galiba yanlış hatırlamıyorsam, kuzenimin eşi. İlk giden kimdi onu da hatırlamıyorum ama bu güne kadar bütün aile fertlerinin damak zevkinden geçer not almayı başardı tekrar tekrar. Biraz handikapı olan bi yer ÖzKilis. Eğer damak zevkiniz uygunsa et ve kebaptan anlıyorsanız gerçek değeriniz çözebilirsiniz yoksa alelade bir kebapçıdan çok da farklı gelmeyebilir. Aman aman bir fark göremiyebilirsiniz. Benim mekanda yemeğe başlarken ilk tercihim lebeniye çorası oluyor. Biraz farklı biraz tanıdık bir lezzet. İşin açıkçası yayla çorbasıyla yuvalama arasında kalmış bir lezzet denenmesi gereken bir tat. Ardından inceliği ile farkını belli eden kabuğundaki ve içindeki et yoğunluğuyla öne çıkan içli köftelerinden yemenizi tavsiye ederim. Tadı güzel ve geleneklere göre yapılmış. İçindeki ceviz kendini hemen diğerlerinden ayırmasını sağlıyor. Ayrıca kabuğunda bir çok seri üretimden farklı olarak patates yerine et kullanılması ve el açması olması lezzetini de arttırıyor kalitesinin yanında. Maalesef elimde ne lebeniyenin ne de içli köftenin resmi yok. Elimde resmi olan ise çoğu yerde bulamayacağınız sarımsaklı lahmacun. Taze sarımsak ile yapılan bu lahmacunun soğanlı ile farkını ilk ısırıkta anlıyorsunuz ki şahsen ben soğanlıdan daha çok severim tazesini. Son yediğimde hamuru biraz kalın gelmişti ama normal standartları genelde incecik ve kıtır kıtır pişmis kıvamdadır. Biraz kalın olmasına karşın lezzetliydi ve etli yapılmıştı. Etliden kastım harcında et kullanılmış değil üzerine yayılan et yoğunluğu gayet iyi durumdaydı.
Yanında mutlaka mekanın kendi ayranını içmenizi tavsiye ediyorum. Ayranları kıvamlı ve lezzetli. Lahmacun da yendikten sora arkasından kebap seçimi geliyor. Benim herkese tavsiyem lebeniye, içli köfte, sarmısaklı lahmacun üçlüsünün üstüne terbiyeli kuzu şiş gerçekten güzel bir final olacaktır. Kullanılan kuzu etinin kalitesi ve uzun süre terbiyede beklemesinin verdiği lezzet ve yumuşaklıkla et pamuk gibi bir kıvam almış ve ağızda dağılıyor. Altı ezmeli ve kilis tavaları da fena değil ama kuzu şişin kalitesinde değiller ama istanbulda çok fazla bulunabilinen kebap çeşitleri olmadıklarından tercih edilebilirler kaliteleri de kötü değil lezzet alınır yenilirken. Diğer kebap çeşitlerini tavsiye etmiyorum açıkçası. Beyti, adana, urfa (ki hala urfa diye bir kebap niye vardır anlamış değilim milletce acının dibine vuran bir kentin adını acısız bir kebaba vermek hangi mantığa sığar çözebilmiş değilim hakarete bile girer bence), sebzeli ve fıstıklı kebapları birbirinden pek de farklı değil. Bir kalite pırıldtısı göremedim diyebilirim. Başka kebapçılarda yiyebileceğinizden çok da farklı değil. Yazının başında işten biraz anlıyorsanız farkı görebilirsiniz dediğim nokta tam olarak da burası oluyor işte. Kebap çeşitlerinin toplu bir gösterimini de şöyle yapayım..
Şansınız varsa bulgur pilavı yerine o gün firik pilavı çıkmıştır ve o lezzetin de tadına varabilirsiniz. İyi yapılmış bol tereyağlı bir tabak firik pilavı ve kıvamlı lezzetli bir bardak ayran insana kebabı unutturabilecek bir lezzettir. Mekanın fiyatları da gayet uygundur ve ucuzdur bariz bir şekilde. Biz aile fertlerimiz arasında keşfettiğimiz ve müdavimi olduğumuz zaman fiyatlar daha da düşüktü ama NTV de gurme Vedat Milor un programında mekanı tanıtmasından sonra biraz daha yenilendi ve fiyatlar bir nebze arttı. Kesinlikle bir şımarıklıkla fiyatları tavan yapan yeni meşhur olan bazı yerler gibi değil sadece dekorasyondaki artışın fiyatlara bir ya da iki lira şeklindeki yansımasıydı. Sonuç olarak güzel kebap ve lahmacun yemek istiyorsanız tavsiye ederim ve pişman olmama garantisi verebilirim. Salaş mekanlar arasındaki favorilerimdendir..

1 yorum:

  1. kuzeninin eşi değil kuzeninin annesi yani halan buldu canım hakkını yemeyelim lütfenn :)

    YanıtlaSil